Gliceryna kosmetyczna

Wzór sumaryczny: C3H5(OH)3
Numer CAS: 56-81-5
Numer UN: nie dotyczy
Synonimy: propano-1,2,3-triol , glicerol

Gliceryna jest to bezbarwna, przeźroczysta, gęsta ciecz o słodkim smaku, bardzo dobrze rozpuszczalna wodzie i alkoholu.

Główne zastosowania:

- w przemyśle kosmetycznym:
  • jako dobry rozpuszczalnik tłuszczy i lipidów w produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych ( posiada własności nawilżające skórę przyciągając wilgoć z powietrza),
  • jako środek przeciwdziałający wysychaniu preparatów, szczególnie emulsji O/W i żeli. Zapobiega także krystalizacji składników kosmetyku, nadając mu odpowiednią gładkość.
  • jako składnik past do zębów,


  • - w przemyśle tytoniowym:
  • do spryskiwania liści tytoniu celem zapobiegania ich kruszeniu,


  • - w przemyśle włókienniczym:
  • do uszlachetniania tkanin przez co podnosi się ich wartość użytkową,


  • - w przemyśle skórzanym:
  • do garbowania skór ( wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym),


  • - w przemyśle spożywczym:
  • np. do słodzenia likierów


  • - inne zastosowania:
  • do produkcji: materiałów wybuchowych, barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych, do produkcji farb graficznych.
  • Syntezis Rozcieńczalniki i rozpuszczalniki Surowce Chemiczne Rozcieńczalnik spirytusowy, etanol Chemia gospodarcza