Octan etylu

Wzór sumaryczny:    C6H8O2
Numer CAS:  141-78-6
Numer UN:  1173
Synonimy: eter octowy; acetidin; acetoksyetan; ester etylowy kwasu octowego; EA

Octan etylu (EA) jest przeźroczystą, bezbarwną cieczą, o przyjemnym, aromatycznym zapachu owoców ( zapach gruszek) i piekącym smaku .

Główne zastosowania:

- w przemyśle kosmetycznym:
  • jako środek zapachowy (składnik olejków),
  • jako zmywacz do paznokci


  • - w przemyśle farb i lakierów:
  • jako rozpuszczalnik przy produkcji farb w tym farb fleksograficznych, lakierów, emalii.


  • - w przemyśle spożywczym:
  • jako dodatek aromatyzujący do żywności, np. w napojach winogronowych.


  • - inne zastosowania:
  • w produkcji  utwardzaczy, tworzyw sztucznych, żywic winylowych, żywic estrowych, herbicydów, olejów, tłuszczów,w procesie przygotowania klejów,
  • w syntezie organicznej jako substrat lub półprodukt, np. jako rozpuszczalnik do ekstrakcji N-nitrozoamin,
  •  w konserwacji zabytków wykorzystywany jako doskonały rozpuszczalnik do żywic,
  •  chętnie stosowany zamiast acetonu do rozpuszczania np. paraloidów
  • Syntezis Rozcieńczalniki i rozpuszczalniki Surowce Chemiczne Rozcieńczalnik spirytusowy, etanol Chemia gospodarcza